Sunday 22 February 2015

Gombapörkölt csak úgy, Esztisen

Satay-t készítettem egyik nap, amikor megpillantottam a polcon egymagában álldogáló pisztáciakrémet. Sejtelmes árnyékot vetett. Beleláttam a nemtörődömséget. Elhatároztam, hogy szerepet kell kapnia. Így a következőkre jutottam:

(Mit is lehet hallgatni gombapörkölt készítés közben? Hát Lombos El Marcit!)


nagyon belevalók

1 dl kókusztej
1 tálca barna csiperkegomba, csak a kalapjuk, az is meghámozva, illetve felkockázva
őrölt csilipaprika
bors
egy evőkanálnyi szójaszósz
1 gerezd fokhagyma, karikázva
2 szál újhagyma
4 szelet bacon, kicsikre vágva
2 teáskanálnyi pisztáciakrém


és aztán hogyan is?

1. újhagyma és fokhagyma barátjának darabkái serpenyőbe kerülnek, bacon darabkák csatlakoznak, olajon megpirítjuk
folyamatos keverés mellet a következőket is elvégezzük:
2.gombácskákat hozzáadjuk, kicsit pirítjuk még, majd adunk hozzá sót, borsot és csilit, 
3. meglöttyintjük szójaszósszal, 
4. a só hatására a gomba levet ereszthet, ezt pirítsuk ki alóla, 
5. hozzáöntjük a kókusztejet, és beletesszük a pisztáciakrémet is, 
6. besűrűsödik, állagát tetszés szerint válasszuk meg, és le is vehetjük a tűzről

plusz hús

Szeretem a húst. Így gombapörköltem kapott némi adalékot, melyet külön készítettem el, s csak eztán kevertem össze a kettőt. 
Az úgy történt, hogy:
- felkockáztam a hússzeleteket, sertés
- hagymát aprítottam, serpenyőben kevés olajon megpuhítottam
- hozzáadtam a húskockákat, és megpirítottam
- sót és borsot adtam hozzá, majd felöntöttem vízzel és lefedtem
olykor megnéztem, hogy elég puha e a hús, kellhet e hozzá még víz, megfelelően ízesített (ez utóbbi azért is fontos, mivel elég karakteres a gombapörkölt, a hús maradhat viszonylag semleges ízű)

Kiválóan alkalmas rizzsel tálalni.

Jó étvágyat!

No comments:

Post a Comment