Monday 4 February 2013

Mascarpone a sütink felett

Édesanyám talált e remek darabra, valamelyikőnk születésnapi tortájaként debütált, majd óriás kedvenc lett, és azóta is gyakran megfordul nálunk. Nagy a család! Fotó is lesz.

Mascarpone rolád

Hozzávalók

5 tojás, szétválasztva (nem egyesével, hanem a fehérje a sárgájától! – célszerű a fehérjét olyan edénybe tenni, amiben majd kemény habbá lehet verni…)
½ bögre porcukor
2 ek finomliszt
¼ bögre jó kávé, ízesítés nélkül!
200 gr csokoládé, lehetőleg kicsit magasabb kakaótartalommal
Nutella, ízlés szerint – de ha kicsi van már csak az üveg alján, vegyél újat – a nutella mindig elfogy
340 gr mascarpone (lehet több, hiszen a süti lefedéséhez kell)
1 ek brandy (opcionális)
kicsi porcukor

Díszítés?

Bármi, aminek színe van és ehető; rózsaszirom, mentalevél, eperszeletkék, a málna folyósabb…a rózsaszirmot pedig frissen kell rátenni!

Zenei aláfestésként  ajánlom a Nouvelle Vague 3 című albumát pl.  Heart of Glass by Nouvelle Vague 

Munkamenet

  1. vízgőz felett megolvasztod a csokikát
  2. hozzáöntöd a kávét
  3. összekevered, majd hagyod kihűlni
  4. porcukrot a sárgájával összekevered
  5. míg hűl, addig a cukrozott sárgája vár, te meg felverheted a habnak valót
  6. sütőt kicsit előmelegítjük, 150-200 fokon
  7. kihűlt a csoki, így belekeverheted a cukros tojássárgájához
  8. a lisztet is beleteheted (2 ek)
  9. egyenletesen elkevergeted, majd a habot szépen lassan finoman hozzáegyengeted
  10. sütőpapírral bélelt tepsibe teszed (!aszerint válassz tepsit, hogy milyen formát óhajtasz készíteni – eredetileg ezt felgöngyölték..)
  11. kb 20, illata hamar lesz, és olykor érdemes rápillantani
  12. ha kész, hűlni kell hagyni
  13. addig egy tiszta konyharuhát beporcukrozhatsz, mert ha kihűlt, arra teheted
  14. a mascarponet összkeverheted a kicsi porcukorral meg a brandyvel
  15. tegyük fel, kihűlt a tészta
  16. akkor ráteszed a porcukros konyharuhára
  17. ha vastag, felbevaghatod, ha vékony, fel lehet tekerni – nekem az mindig bajosnak tűnt, és amúgy is féltem attól, hogy szétesik, merthogy málik…
  18. meg kell kenni nutellával!
  19. aztan vagy ráteszed a tetejét vagy feltekered
  20. ha oltári nagy ínyenc vagy, nutellát meg a tetejére is kenhetsz
  21. és végül, meg kell kenni teljesen a mascarponeval, vastagon

No comments:

Post a Comment