Mascarpone rolád
Hozzávalók
5 tojás, szétválasztva (nem egyesével, hanem a fehérje a sárgájától! – célszerű a fehérjét olyan edénybe tenni, amiben majd kemény habbá lehet verni…)
½ bögre porcukor
2 ek finomliszt
¼ bögre jó kávé, ízesítés nélkül!
200 gr csokoládé, lehetőleg kicsit magasabb kakaótartalommal
Nutella, ízlés szerint – de ha kicsi van már csak az üveg alján, vegyél újat – a nutella mindig elfogy
340 gr mascarpone (lehet több, hiszen a süti lefedéséhez kell)
1 ek brandy (opcionális)
kicsi porcukor
Díszítés?
Bármi, aminek színe van és ehető; rózsaszirom, mentalevél, eperszeletkék, a málna folyósabb…a rózsaszirmot pedig frissen kell rátenni!
Zenei aláfestésként ajánlom a Nouvelle Vague 3 című albumát pl. Heart of Glass by Nouvelle Vague
Munkamenet
- vízgőz felett megolvasztod a csokikát
- hozzáöntöd a kávét
- összekevered, majd hagyod kihűlni
- porcukrot a sárgájával összekevered
- míg hűl, addig a cukrozott sárgája vár, te meg felverheted a habnak valót
- sütőt kicsit előmelegítjük, 150-200 fokon
- kihűlt a csoki, így belekeverheted a cukros tojássárgájához
- a lisztet is beleteheted (2 ek)
- egyenletesen elkevergeted, majd a habot szépen lassan finoman hozzáegyengeted
- sütőpapírral bélelt tepsibe teszed (!aszerint válassz tepsit, hogy milyen formát óhajtasz készíteni – eredetileg ezt felgöngyölték..)
- kb 20, illata hamar lesz, és olykor érdemes rápillantani
- ha kész, hűlni kell hagyni
- addig egy tiszta konyharuhát beporcukrozhatsz, mert ha kihűlt, arra teheted
- a mascarponet összkeverheted a kicsi porcukorral meg a brandyvel
- tegyük fel, kihűlt a tészta
- akkor ráteszed a porcukros konyharuhára
- ha vastag, felbevaghatod, ha vékony, fel lehet tekerni – nekem az mindig bajosnak tűnt, és amúgy is féltem attól, hogy szétesik, merthogy málik…
- meg kell kenni nutellával!
- aztan vagy ráteszed a tetejét vagy feltekered
- ha oltári nagy ínyenc vagy, nutellát meg a tetejére is kenhetsz
- és végül, meg kell kenni teljesen a mascarponeval, vastagon
No comments:
Post a Comment